Prof.Dr EKREM ÇULFA
  21-02-2023 11:57:00

KOCA TERBİYE EDİLMEZ, TERBİYELİSİYLE EVLENİLİR

KOCA TERBİYE EDİLMEZ, TERBİYELİSİYLE EVLENİLİR

 

Dünyaki hemen her şey sürekli değişim ve dönüşüm halinde ya evlilikler ne durumda? İnsan evladı Ay’a ayakbastı olmadı, sanal devrim yaptı yine olmadı. Kayınvalidenin yan bakması, kayınpederin iktidarı bırakamaması, kocanın daha çok para kazanması, bekâretin değersizleştirilmeye çalışılması, kocayı elde tutma yöntemi olarak seks, erkeğin elinin kiri, bayılan hassas kadınlar, tek taşın büyüklüğü, çocuk üzerinden kadın iktidarı, saçın süpürge edilişi vb… konular gündemdeki yerini hâlâ koruyor…

Hocam, Evlilik problemlerine bir el atın! mesajlarınız gözümün önünden hiç gitmiyor, evliliğimiz bitiyor, yuvamız yıkılıyor bize lütfen yardım edin çığlıklarınız kulaklarımda hâlâ çınlıyor…

 

Devrimiz zamanı çiftlerinin yenilenmeye çok ihtiyacı var. Evlilik sıkıcılaştı ve sıkıştı; biliyorum  ama bir ferahlatalım bu mevzuyu. Ezber bozalım, kayınvalideyi sevmeyi kafaya koyalım, kocanın iyisi makbuldür  deyip bu durum kazandığı paradan bağımsızdır şeklinde algılayalım. Bekâret çiftlerden başka kimseyi bağlamaz, seksle elde tutulacak adamı salıverelim gitsin, ayılıp bayılmayalım  sağlıklı iletişim kuralım. Tek taş hepsi hepsi taştır, saçımıza başımıza sahip çıkalım öz bakımımızı güzel yapalım ve çocuğumuzu da bu iktidar oyununa kurban etmeyelim; lütfen ve mutlaka… 

Koca terbiye edilmez

Takipçi ve danışan kızlarım lafım size, kulağınıza küpe; koca terbiye edilmez, terbiyelisiyle evlenilir.

Evliliğe hazır olunur mu? Yahut bazı koşullar yerine getirilmeden masaya oturulmaz mı? Misal 25 yaş üstü olmak, okulunu bitirmiş olmak, ailesiyle yaşıyor ve bundan mustarip olmak, âşık olmak, aşkı bitmek üzere olmak, kendi düzenini kurmaya pek hevesli olmak, seviyor ve birlikte yaşamak istiyor olmak, işi olmak, evi geçindirecek parayı kazanıyor olmak, cinselliğe “Hadi” diyor olmak, bir an önce çocuk istemek, “bir elin nesi var iki elin sesi var” şarkısına takılmış olmak, vb…, evliliğe hazır olunduğunu gösterir mi?

Yoksa “Hazır değilsin, seneye tekrar gel bakalım, olmuş musun?” durumu var mıdır? Yahut hazırım diyen hazırdır ve konu kapanmış mıdır? Soru giderek kazıklaşıyor, o vakit sadeleştirelim:

Evlenmeden nelere dikkat edelim, hangi hallerde alarm sesi duyalım? Bir durup nefeslenelim? 

En önce ve en çok, evliliğin ve âşık olma halinin başka başka haller olduğunu bilelim. Aşkın kendiliğinden başlayan ve kendiliğinden biten coşkusu ile evliliğin çokça emek isteyen şekli epey farklıdır. Yan gelip yatma günleri bitmiş, evlilik için uğraş dolu günler başlamıştır, göze alan buyursun. Sözün özü, âşıkken evlilik kararı almamak lazımdır. Aşk, yüksek ve coşkun bir haldir. Neredeyse sarhoş eder. En şahane adam, en film tadında aşk size gelmiştir. Ne çözülecek problem, ne aktarılacak hayal kırıklığı vardır. Etrafınızdaki herkes ve her şey anlam ve önemini yitirmiştir.

Aşk bir görme bozukluğudur

Evlilik ise gerçek bir hayatın içine çeker sizi. Annenizin algısı, arkadaşlarınıza davranışı, evin kirası, ödenecek faturaları, erken veya geç uyuması, dağınıklığı, çok ya da az konuşması... “Aşk, görme bozukluğudur” denir. Bu kıymetli ve şahane duygu yavaşlamadan evlenmeyin. Şöyle ağız tadıyla kavga edip yola devam edebileceğini görmeden, mantık ayakları yere basmaya başlamadan evlenmemeli insan...

 

PEKİ, ÇİFTLER EVLİLİĞE HAZIR OLDUKLARINI NASIL ANLAYABİLİR?

Son yıllarda boşanmalardaki hatırı sayılır artış, evliliğe nasıl hazır olunur, kimin kiminle evlenmesinin uygun olduğu nasıl tespit edilir gibi konuları güncellemiş ve evliliğin formülünü bulma hevesi artmıştır. Bu heves önce yurt dışında, son zamanlarda bizde aile evlilik okullarını gündeme getirdi. Buralarda çiftlere, evlilik nedir ve muhtemel dertleri nelerdir, çözüm yolları nedir anlatılır, ezber yapmayıp kendine ait çıkarımlar yapabilen illaki faydalanır. Ancak evlilikte paket bilgi, eğer içinden size ait olanı ayırt edemezseniz işe yaramaz, hatta zarar verebilir. Yahut profesyonellerden danışmanlık alan evlilik siteleri, evlenmek için başvuranlara sordukları sorularla evliliğe hazır olup olmadıklarını, hatta kimin kiminle evlenmesinin uygun olduğunu bulabildikleri iddiasındalar. Hepsi kabul, ancak bu sistemin pert olduğu yer, evliliğin bir kadın ve adam arasında gerçekleşmesi ve onların değişip dönüşen istek ve ihtiyaçlarını karşılama hevesidir.

Evlilik öncesinde terapiste gelen, tedbiri baştan alalım diyen, soruları bol, cevapları az epey çift görmüşlüğüm vardır. Sorular muhtelif: “Biz evliliğe uygun muyuz?” ya da “Evlendiğimizde ortaya çıkabilecek dertler neler olabilir?”, “Aile ilişkilerini düzenlerken ne yapacağız?”
En sık sorulan ve cevabı en az önemsenen soru zannımca, “Biz evliliğe uygun muyuz?” sorusudur. Bu sorunun, kesinlikle uygunsunuz yahut sizden olmaz, bir sene sonra bir daha gelin bakalım şeklinde bir cevabı elbet yok.

Bir tek şey söylenir: Karşınızdakini değiştirme ve dönüştürme fanteziniz varsa, gizli ama ve niyetleriniz varsa ilişkinizin başı beladadır. Bu, “Evlenmek üzere olduğunuz kişi değişmeyecektir, yedisinde neyse yetmişinde de o olacaktır” demek değil. Fiziksel, ruhsal, davranışsal, duygusal olarak değişiyoruz, dönüşüm geçiriyoruz.

İyi yahut kötü, mutlak bir biçimde herkes değişir, dönüşür. Fakat bu sizin zihninizdeki proje tadında olmayabilir. Eğer evlenme arzusu ya da hayali içinde olduğunuz kişi aynı zamanda sizin bir projenizse, evlenmeyin! Bu, çok kıymetli bir mesele. Ne kadar az değiştirme hayaliniz varsa hikâye o kadar doğru demektir.

İnsan canlısı, kendi yolculuğunu yaşarken kabul edilmek, onaylanmak istiyor. Bunu en çok da partnerinden bekliyor. Tam da bu noktada partner “Değiş” diyor; altyazısı, “Yoksa sevmem, onaylamam, takdir etmem” demek. İşte gümbürtü burada kopuyor. Bir grup,“Uyum her şeydir” diyor, kimliğinden vazgeçmeye oynuyor. Diğer grup ise direniyor, olağan evrilme sürecini bloke ediyor. Her iki durum da fena.
Bir de genel geçer, evliliğe uygunluğu test eden haller var. Buyurun, istediğinizi alın, istediğinizi bırakın.

SADECE GELİNLİK HEVESİNİZ VARSA GEÇSİN DİYE PARTİ VERİN PASTA KESİN !!!

Gelinlik giyme heyecanı ile evliliği birbirinden ayrı değerlendirin. Düğün ve gelinlik hevesiniz çoksa, geçsin diye parti verin, pasta kesin misal.
Boşanma istatistiklerine göre 21-22 yaşında evlenenler, 25-26 yaşında evlenenlere göre iki kat fazla boşanıyor. Aile Evlilik Çift Danışmanlarının çoğu dişinizi sıkıp 25 yaşı bekleyin, diyorlar. Mahalle baskısı, ya evlenemezsem kaygısının faydası yoktur, yanlış yaptırır.

Kendi sorunlarını tanımak iyidir.

Evlilikten ve muhtemel eşten gerçekçi beklentiler kısmı aslında testin en birinci maddesidir. Bu, hem evleneceğiniz kişiyi hem kendi isteklerinizi bilmeyi, hem de evliliğin doğasını tanımayı içerir.

Ne kadar iyi aile ilişkisi, o kadar az dert. Evleneceğiniz şahsın ana babasını, kardeşini sevmek lazımdır, yok olmuyorsa, hiç değilse nazik olunmalıdır, saygı duyulmalıdır.

Kişisel arkadaşlıklardan vazgeçmemek önemlidir.

Evlilik kontratını elden geçirmek, samimi olmak, stratejiden uzak durmak evliliğe ve hayata hazırlık için iyidir.

Duygusunu aktaran, kızgınlığını anlatan, dinleme ile anlamanın farkını bilen, kendisiyle barışık, sağlıklı iletişim kurabilen gönül gözü açık insanlar evliliğe de ahbaplığa da pek yakışır.

Bu maddeler çoğaltılabilir ve fakat insanın, kendisinin, önceliklerinin, isteklerinin değişimi, kimi vakit hepsini boşa çıkarıyor. Dert burada aslında…

Bir vakit, birbiri için çok uygun olan iki insan, bir vakit sonra uygun olmaz hale gelebiliyor. Çok geleneksel söylemlerden biri de şu: Sıklıkla, evlenme nedenimiz bir süre sonra boşanma nedenimiz olur! Misal, adam hareketli diye evlenirsin, eve girmiyor diye boşanırsın. Yahut, çok ilgili hatun, gözümün içine bakıyor diye evlenilir, boğuldum, ilgisiyle yordu beni diye boşanılır. Öncelik değişmiştir, eski ihtiyacınız eskimiş, yeniler sıradadır.

Hikâyenin bir diğer ayağında evliliğin sosyal bir kontrat olduğunu da fark etmek gerekiyor.

Bu coğrafyada evlilik tarifinin köken yani içinden çıktığımız aileler, muhtemel krizler, gelinler, damatlar, kayınvalideler, eltiler, görümceler hattından iyi okunması önemlidir. Pek çok evli çift, yıllarını kök aile mevzusuna kurban etmiştir. Biriyle evlendiğinizde onun kök aile dinamiği ve kültürüyle de evlenirsiniz. Yeni insanlar, eşin ailesi tüm özellikleriyle hızla hayatınıza girer, üç gün önce tanımadığınız insanlara anne-baba dersiniz, siz şaşkın, onlar kaygılı, birdenbire yakın akraba olursunuz. Bu coğrafyanın evlilik raconu budur ve hangi sosyal grupta olursanız olun, eşin ailesiyle ilişki kurmama yahut kuramama duygusal olarak evlilikte sıkıntı oluşturur.

Hepimizin içinde kök ailemizin onaylanması ve sevilmesi isteği vardır. Fazlaca bireyselleşmiş, hatta ayarını kaçırmış dış memleketler için bu mevzu evliliğin olmazsa olmazları sıralamasında kendine yer bulamaz. Onlar yalnızlıktan dem vurur, biz ise yalnız kalamamaktan. Onlar aileleriyle mesafeli ilişki yaşar, alma konusunda da, verme konusunda da temkinli davranırlar. Biz ise isteriz ve neredeyse daima alırız, ailemizin sevilmesi, neredeyse sevildiğimizin kanıtı gibidir. Gerçek bu gibi gözükür…

Eğer aile evlilik çift sorunları ve ilişki problemleri yaşıyorsanız benimle iletişime geçmek isterseniz whatsapp 0532 158 35 55 hattımdan arayın veya yazın lütfen…

Dua, dilek ve temennim

İnşallah istediğiniz vakit, istediğiniz insanla, istediğiniz şekilde, kök ailelerinizle yeni çekirdek aileniz uyumlu bir şekilde evlenin ve istekleriniz ile gerçekleriniz kapı komşu olsunlar... Bir de geçinmeye gönlü olmak meselesi var, mühimdir, önemle fark etmenizi dilerim… Unutmayın güzel haberlerinizi bekliyorum. Sosyal medyadan takipleşmeyi ve beni de etiketlemeyi unutmayın…

 

  Bu yazı 2130 defa okunmuştur.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • PUAN DURUMU
    Takım O G M B A Y P AV
    1 Fenerbahçe 14 12 1 1 37 10 37 +27
    2 Galatasaray 14 12 1 1 28 8 37 +20
    3 Beşiktaş 14 8 4 2 21 16 26 +5
    4 Kayserispor 14 7 2 5 19 14 26 +5
    5 Adana Demirspor 14 6 3 5 26 16 23 +10
    6 Trabzonspor 14 7 5 2 24 18 23 +6
    7 Kasımpaşa 14 6 5 3 25 27 21 -2
    8 Çaykur Rizespor 14 6 5 3 14 19 21 -5
    9 Antalyaspor 14 5 4 5 20 16 20 +4
    10 Hatayspor 14 4 4 6 24 21 18 +3
    11 Fatih Karagümrük 14 4 5 5 17 12 17 +5
    12 MKE Ankaragücü 14 4 5 5 20 20 17 0
    13 Sivasspor 14 3 5 6 17 24 15 -7
    14 Gaziantep FK 14 5 9 0 14 22 15 -8
    15 Konyaspor 14 3 6 5 15 20 14 -5
    16 Pendikspor 14 3 7 4 16 31 13 -15
    17 Başakşehir FK 14 3 8 3 14 20 12 -6
    18 Samsunspor 14 3 9 2 13 23 11 -10
    19 Alanyaspor 14 2 7 5 11 23 11 -12
    20 İstanbulspor 14 2 10 2 11 26 8 -15
    Takım O G M B A Y P AV
    1 Eyüpspor 14 12 2 0 38 10 36 +28
    2 Kocaelispor 14 9 3 2 24 16 29 +8
    3 Göztepe 14 8 4 2 18 8 26 +10
    4 Bandırmaspor 14 7 2 5 18 8 26 +10
    5 Bodrumspor 14 7 4 3 18 11 24 +7
    6 Gençlerbirliği 14 6 2 6 18 14 24 +4
    7 Sakaryaspor 14 6 3 5 19 15 23 +4
    8 Çorum FK 14 6 6 2 23 16 20 +7
    9 Keçiörengücü 14 5 5 4 13 15 19 -2
    10 Erzurumspor FK 14 4 4 6 15 12 18 +3
    11 Manisa FK 14 4 5 5 18 15 17 +3
    12 Boluspor 14 4 6 4 11 17 16 -6
    13 Ümraniyespor 14 4 7 3 14 19 15 -5
    14 Adanaspor 14 5 9 0 12 21 15 -9
    15 Şanlıurfaspor 14 3 6 5 9 17 14 -8
    16 Tuzlaspor 14 3 8 3 12 25 12 -13
    17 Giresunspor 14 2 9 3 9 23 9 -14
    18 Altay 14 1 11 2 7 34 5 -27
    Takım O G M B A Y P AV
    1 Esenler Erokspor 15 12 2 1 31 9 37 +22
    2 1461 Trabzon FK 15 9 2 4 27 9 31 +18
    3 Van Spor FK 15 9 2 4 20 16 31 +4
    4 Ankaraspor 16 7 2 7 20 12 28 +8
    5 Bucaspor 1928 14 7 1 6 20 8 27 +12
    6 Yeni Mersin İdman Yurdu 15 7 3 5 23 14 26 +9
    7 Nazilli Belediyespor 16 8 6 2 23 24 26 -1
    8 Ankara Demirspor 15 7 6 2 19 18 23 +1
    9 Diyarbekir Spor 15 5 5 5 12 13 20 -1
    10 Hes İlaç Afyonspor 15 5 5 5 10 12 20 -2
    11 Karacabey Belediye Spor 15 4 6 5 11 11 17 0
    12 Kırklarelispor 16 4 7 5 12 22 17 -10
    13 Beyoğlu Yeniçarşıspor 15 4 9 2 13 19 14 -6
    14 Bursaspor 15 3 7 5 13 25 14 -12
    15 Serik Belediyespor 15 3 8 4 6 13 13 -7
    16 Altınordu 15 2 7 6 16 18 12 -2
    17 Adıyaman FK 15 3 9 3 12 23 12 -11
    18 Kırşehir Futbol SK 15 3 9 3 12 26 12 -14
    19 Zonguldak Kömürspor 14 2 8 4 13 21 10 -8
    Takım O G M B A Y P AV
    1 Aliağa Futbol A.Ş. 13 10 0 3 25 6 33 +19
    2 Kepezspor FAŞ 12 9 1 2 20 7 29 +13
    3 Edirnespor 12 6 3 3 20 10 21 +10
    4 Ayvalıkgücü Belediyespor 12 5 2 5 11 7 20 +4
    5 İnegöl Kafkas GK 12 6 4 2 12 12 20 0
    6 K.Çekmece Sinopspor 13 4 4 5 15 12 17 +3
    7 52 Orduspor FK 12 4 3 5 11 11 17 0
    8 Kırıkkalegücü FK 12 5 5 2 10 11 17 -1
    9 Mardin 1969 Spor 12 4 6 2 13 12 14 +1
    10 Talasgücü Belediyespor 12 4 7 1 14 19 13 -5
    11 Gümüşhanespor 12 2 4 6 9 13 12 -4
    12 Artvin Hopaspor 12 2 5 5 10 12 11 -2
    13 Malatya Arguvanspor 12 2 7 3 7 12 9 -5
    14 Karabük İdmanyurdu Spor 12 2 7 3 7 21 9 -14
    15 Tarsus İdman Yurdu 12 1 8 3 7 26 6 -19
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
     08/12/2023 Galatasaray vs Adana Demirspor
     09/12/2023 Antalyaspor vs Fatih Karagümrük
     09/12/2023 Samsunspor vs Kasımpaşa
     09/12/2023 Beşiktaş vs Fenerbahçe
     10/12/2023 İstanbulspor vs Alanyaspor
     10/12/2023 Başakşehir FK vs Hatayspor
     10/12/2023 Kayserispor vs Pendikspor
     10/12/2023 Gaziantep FK vs Trabzonspor
     11/12/2023 Konyaspor vs Sivasspor
     11/12/2023 MKE Ankaragücü vs Çaykur Rizespor
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
     09/12/2023 Bandırmaspor vs Kocaelispor
     09/12/2023 Bodrum FK vs Tuzlaspor
     09/12/2023 Ümraniyespor vs Keçiörengücü
     09/12/2023 Sakaryaspor vs Giresunspor
     10/12/2023 Çorum FK vs Erzurumspor FK
     10/12/2023 Manisa FK vs Adanaspor
     10/12/2023 Gençlerbirliği vs Göztepe
     10/12/2023 Eyüpspor vs Şanlıurfaspor
     11/12/2023 Altay vs Boluspor
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
     09/12/2023 Yeni Mersin İdman Yurdu vs Altınordu
     10/12/2023 Diyarbekir Spor vs Ankara Demirspor
     10/12/2023 Hes İlaç Afyonspor vs Bursaspor
     10/12/2023 Karacabey Belediye Spor vs Nazilli Belediyespor
     10/12/2023 Kırklarelispor vs Kırşehir Futbol SK
     10/12/2023 Van Spor FK vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
     10/12/2023 Zonguldak Kömürspor vs Serik Belediyespor
     10/12/2023 1461 Trabzon FK vs Adıyaman FK
     11/12/2023 Esenler Erokspor vs Bucaspor 1928
     11/12/2023 Esenler Erokspor - Bucaspor 1928 Esenler Erokspor ligdeki son 5 maçında hiç kaybetmedi  Esenler Erokspor yenilmez
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
     09/12/2023 K.Çekmece Sinopspor vs 52 Orduspor FK
     10/12/2023 Malatya Arguvanspor vs Karabük İdmanyurdu Spor
     10/12/2023 Artvin Hopaspor vs Talasgücü Belediyespor
     10/12/2023 Ayvalıkgücü Belediyespor vs Kepezspor FAŞ
     10/12/2023 Gümüşhanespor vs Kırıkkalegücü FK
     10/12/2023 Mardin 1969 Spor vs Edirnespor
     10/12/2023 Tarsus İdman Yurdu vs İnegöl Kafkas GK
     10/12/2023 Gümüşhanespor - Kırıkkalegücü FK Gümüşhanespor ligde evindeki son 6 maçında hiç kazanamadı  Kırıkkalegücü FK yenilmez
    HABER ARŞİVİ
    ŞANS OYUNLARI
    YUKARI