“ HEMATÜRİ (KANLI İDRAR) KANSER BELİRTİSİMİDİR”
Ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi hayati tehdit etmeyen benign (iyi huylu) bir hastalığa bağlıda olabilir.
Genellikle 2 şekilde değerlendirilir; Makroskopik (gözle görülen) Hematüri; (Hastanın hekime panikle ve endişe içerisindegeldiği, idrarında kan gördüğünü ifade ettiği durumdur.
Mikroskopik (Tahlille belli olan)hematür; Hastanın tesadüfen veya şikayetinin olduğu durumda yapılan idrar tahlilinde eritroksit (Alyuvar kan hücresi) görülmesidir. İdrar tahlilinde 1-2 eritrositden fazla olması durumunda araştırılmalıdır.
Hematüriye neden olan ciddi hastalıklar arasında Böbrek kanseri, Üreter kanseri Mesane kanseri, ileri prostat kanseri gelir.
Hematüriye neden olan ciddi olmayan ancak tedavi gerektiren hastalıklar arasında böbrek taşı üreter taşı, mesane taşı, idrar yolları orta ve ileri düzey enfeksiyonları, iyi huylu prostat hastalığı gelir.
Hematüriye neden olan önemsiz hastalıklar ise böbrek kisti, nörejen mesane, sistose (Mesane sarkması) ve aşırı egzersiz durumları sayılabilir.
Bu şikayeti olan hastanın en kısa zamanda bir Üroloji uzmanına başvurarak hekimin isteyeceği idrar tahlili ve kan tahlilleri ile Üriner Ultrasonografiyi mutlaka yaptırması gerekmektedir.
Bü tetkiklerle durumun ciddiyeti ve aciliyeti %90 oranında anlaşıldıktan sonra ürolog tarafından ya tedavi başlanır yada ileri inceleme (sistoskopi veya üreterorenoskopi) yapılır.