Volkan USTA
  05-11-2020 13:55:00

BİLGİ KİRLİLİĞİ

BİLGİ KİRLİLİĞİ

 

İnsanoğlunun hakikatı bulabilmesi için tek yol bilgi sahibi olmasıdır. Günümüzde bilgiye ulaşmak teknoloji sayesinde çok kolaylaşmıştır. Fakat buna paralel olarak bilgi kirliliği meydana gelmektedir.        

 

Ortalıkta gezen bilgilerin fazlalığı toplumu yanıltmaktadır. İnsanlar bu dönemde bilgiyi özellikle internet ortamından öğrenmeye çalışmaktadırlar. Bilgiye ulaşmayı kolaylaştıran internet, yanlış bilgilerin insanlara aktarılmasına da sebep olmaktadır.        

 

İnternet ortamına bilgi diye aktarılan birçok paylaşım aslında bilgi değil, aktaranın kendi fikirleridir. Buna rağmen aktarıcı bu fikirleri gerçek bilgi diye paylaşmakta ve okuyucular gerçeği araştırmadan bilgi sahibi olduklarını zannetmektedirler. İşte yanlışın başlıca sebebi budur.        

 

Okuyucuların öncelikle bilgi ve fikir yazılarını birbirinden ayırmaları gerekmektedir. Yazının araştırma konusu mu, fikir yazısı mı veya alıntı mı olduğuna dikkat edip ona göre okunması gerekir. Gerçek bilgi kaynakça gösterilmiş belgeli kitaplardan alınır.        

 

Özellikle günümüzde bilgi kirliliği hat safhaya çıkmıştır. Bir konuyla alakalı herkesin farklı fikirlerinin olması, daha doğrusu herkesin görüşüne göre yorumlaması insanların bilinçlenmesini güçleştirmekte hatta toplumu fikir yapısı olarak bölmektedir. Bu gerçekten çok tehlikeli bir durumdur. Önlem alınması toplumun huzuru ve geleceği için elzemdir.        

 

Toplumumuzda genelin kabul ettiği, sözüne güvenilir, bilgi paylaşımı yaparken kendi çıkarlarını veya siyasi görüşlerini katmadan sadece gerçeği anlatan, gerçek aydınlardan oluşan bir akademik grubun varlığından söz edemiyoruz. Aydın geçinenler dahi kendi çıkarları veya siyasi görüşlerine göre bir gerçeğe inanmakta ve okuyucularını inandırmaktadırlar.        

 

Değişmesi gereken en önemli algı, kimsenin tarafsız olamayacağı algısıdır. Bu algıyı dağıtacak gerçek aydın kesim oluşmalı ve toplumu doğru yönlendirmelidir. Bu geleceğimiz için önemlidir.

...
  Bu yazı 1801 defa okunmuştur.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • HABER ARŞİVİ
    YUKARI