Ozon terapi ozon gazının tedavi amaçlı kullanılmasıdır. 2. Dünya Savaşı’ndan beri kullanılan ozon tedavisi önce diyabetik ayaklarda, yanıklarda ve iyileşmeyen yaralarda uygulandıktan sonra şaşırtıcı iyileştirme özelliğinin keşfedilmesi sonucu tıp alanına girdi. Enjeksiyon yoluyla, ağızdan, bağırsaktan veya torba yoluyla verilerek kullanım yolları mevcuttur.
Vücudumuz gün içinde binlerce metabolik olay yaşar. Üretilen besinler, yararlı elementler ve enerjinin yanında atıklar da oluşur. Vücudumuzda biriken bu atıklar erken yaşlarda ter, idrar ve dışkı yoluyla vücuttan rahatlıkla atılabilirken, ileri yaşlarda bu atıkların atılımı kolay olmayabilir. Bir de üstüne üstlük sigara, ilaçlar, görülen tedaviler, radyasyon, güneş ışınları, kötü gıdalar ve çevresel etkenlerle birlikte vücudumuzda oluşan toksinler giderek artar ve tabiri yerindeyse vücudumuz bir bataklığa döner. Dünyada geliştirilen bütün tıp sistemleri “vücuttaki toksinleri nasıl atarız” üzerine yoğunlaşır. Kimisi bitkisel kürlerle, kimisi yiyeceklerle, kimisi çamur banyolarıyla vücuttaki toksin havuzunu detokslamaya çalışır. İşte ozon terapi de bir detoks yöntemidir.
Peki Toksin Birikince Ne Olur? Vücudumuzdaki enerji akışı engellenir. Beyinden başlarsak yorgunluk, halsizlik, huzursuzluk, depresif belirtiler meydana gelir. Yemek borusundan dolayı yeme bozuklukları, midede ülser ve gastrit gibi sindirim bozuklukları, bağırsaklarda tembellik ve dışkılama bozuklukları, deride egzama, deri kuruluğu ve deri yaşlanması, eklemlerde kireçlenme gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu enerji dağılımı onarılırsa bütün bu sorunlarda önemli seviyede iyileşme sağlanabilir. Ozon terapisi tam da burada devreye girer.
Hastaların en çok merak ettikleri, ozon tedavisi ne işe yarar sorusunun cevabıdır. Ozon, bağışıklık sisteminizi yukarıya taşır. Böylelikle vücudun bağışıklık temelli hastalıklarında çok önemli bir yardımcı tedavi rolü üstlenir. Performansı arttırır. Vücudun halsizliğini, yorgunluğunu, uykusuzluğunu, huzursuzluğunu giderir. Şeker hastalarında çok yararlı etkileri vardır. Kılcal damarlardaki tıkanıklıkları açar; dolaşım bozukluklarını düzeltir. Bel ve boyun fıtığında, sporcu yaralanmalarında, kanserde, kas eklem ve romatizma sorunlarında, virüs hastalıklarında, deri, göz, bağırsak hastalıklarında, nörolojik hastalıklarda, cilt bakımında ve daha birçok alanda ozon tedavisi başarıyla uygulanır. Daha fazla bilgiyi ozon tedavisinin kullanıldığı hastalıklar yazımızda bulabilirsiniz. Aşağıdaki anlatacağımız hastalıklar hakkında detaylı bilgi almak isterseniz, her yazının sonunda yer alan linke tıklayabilirsiniz.
Yara tedavisi: Açık yatak yaraları, alt bacağın ülserleri, şeker hastalarının iyileşmeyen yaraları ve kangren gibi enfeksiyonlu yaraların tedavisi ozonun klasik uygulama alanlarının içinde yer alır. Daha fazla bilgi için ozon ile yara tedavisi yazımızı okuyabilirsiniz.
Dolaşım bozuklukları: Dolaşım bozuklukları tedavisinde ozon terapi 40 yıldır başarıyla kullanılır. Bu başarı, yapılmış çok sayıda tıbbi çalışma ile kanıtlanmıştır. Ozon terapi, klasik tedaviye ek olarak veya tamamlayıcı olarak kombine kullanılabilir.
Fiziksel ve zihinsel yorgunluk (Anti-aging): Ozon tedavisi stres, yoğun çalışma temposu, zihinsel ve bedensel yorgunluğa çok güzel yanıt verir. Ozon fiziksel dayanıklılığı arttırır. Kişiler kendilerini yenilenmiş hisseder. Daha fazla bilgi için ozon ile stres ve yorgunluk tedavisi yazımızı okuyun.
Kanser: Kanserde ozon iyi bir tamamlayıcı tedavidir. Kanser hücrelerinin büyüme ve beslenme ortamını yok eder. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun kanserle mücadele etme gücünü arttırır. Kemoterapinin yan etkilerini (özellikle bulantı, kusma, sinir uyuşması gibi) azaltarak kemoterapinin etkinliğini arttırır. Daha fazla bilgi için ozon ve kanser yazımızı okuyabilirsiniz.
Bel ve boyun fıtığı: Hafif düzeydeki bel ve boyun fıtıkları ozon enjeksiyonu tedavisi ile düzelebilir. Daha fazla bilgi için ozon ile boyun ve bel fıtığı tedavisi yazımızı okuyabilirsiniz.
Ağrı tedavisi: Fıtık, sporcu yaralanmaları, kireçlenme, migren, kanser, kemik erimesi, alzheimer gibi hastalıkların meydana getirdiği ağrılarda ozon terapi yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanıldığında önemli ölçüde fayda sağlayabilir.
Göz hastalıkları: Yaşa bağlı dolaşım bozuklukları atrofik ve dejeneratif değişikliklerle gözü de etkiler. Yapılan çalışmalarda ozon otohemotransfüzyon sonrası 6-8 ay içerisinde vizyonda iyileşmeler görülmüştür. Tedavinin devam ettirilmesi halinde vizüel performansta artış gözlenmiş veya daha kötüye gidişin durdurulduğu kanıtlanmıştır. Daha fazla bilgi için ozon ile göz hastalıkları tedavisi yazımızı okuyabilirsiniz.
Zayıflama: Sadece ozon tedavisi ile zayıflamak mümkün değildir. Ozonla zayıflamayı düşünen tüm hastaların bunu bilmesi gerekir. Ozon tedavisi, ozon sauna ve kan ozonlama yöntemleriyle hem ödemin atılmasını, hem toksinlerin atılmasıyla vücudun yenilenmesini hem de metabolizmanın hızlandırılmasını sağlar. Daha fazla bilgi için ozon ile zayıflama yazımızı okuyun.
Cilt bakımı: Ozon cildin doğal güzelliğinin korunmasına ve geri kazandırılmasına katkı sağlar. Yaşın ilerlemesiyle birlikte cilt eskir, kendini yenileyemez ve kırışıklıklar meydana gelir. Cildin gençleştirilmesi için lokal ve sistemik ozon metotlarının birlikte uygulanması önerilir. Daha fazla bilgi için ozon ile cilt bakımı yazımızı okuyun.
Virüs hastalıkları: Ozon; AIDS, zona ve uçuk gibi hastalıklarda virüsün vücuttan atılmasını sağlar. Uçuğun her iki tipi virüsler tarafından oluşur. Diğer tıbbi metotlarla ozonun kombine edilerek oldukça başarılı bir biçimde tedavi edilebilir. Daha fazla bilgi için ozon ile AIDS, zona ve uçuk tedavisi yazımızı okuyabilirsiniz.
Bağırsak hastalıkları: Enflamasyonlu bağırsak hastalıklarında özellikle erken dönemde ozon terapisinin çok yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Birçok durumda arka arkaya yapılan 10 seanslık ozon uygulanması yeterli olur. Daha fazla bilgi için ozon ile bağırsak hastalıkları tedavisi yazımızı okuyabilirsiniz.
Karaciğer enflamasyonu (Hepatit A, B, C): Karaciğerin enflamasyonunun tedavisinde ozon, klasik tedaviler arasında sayılır. Ozon tedavisi ile özellikle hepatit a sorunsuz bir şekilde tamamen iyileşebilir. Daha fazla bilgi için ozon ile hepatit tedavisi yazımızı okuyabilirsiniz.
Eklem hastalıkları, kireçlenme, romatizma: Enflamasyonlu eklem hastalıklarının birinci ve ikinci evrelerinde medikal ozon uygulamaları olumlu sonuç verir. Ozon ve fizik tedavi uygulamaları kombine edilerek artritik/romatizmal durumların tedavisinde tamamlayıcı amaçla kullanılabilir. Daha fazla bilgi için ozon ile eklem hastalıkları, kireçlenme ve romatizma tedavisi yazımızı okuyabilirsiniz.
Ozon terapinin birkaç farklı uygulama metodu vardır. Bunlardan biri torbalama metodudur. Yara, mantar ya da egzama gibi hastalıkları olan kişilerde, sorunun bulunduğu bölgeye içi ozon gazıyla doldurulmuş torbalar sarılır. Diğer yöntem ağrılı bölgeye enjeksiyon uygulamaktır. Bel fıtığı, boyun fıtığı, spor yaralanması ya da tenisçi dirseği gibi ağrılı hastalıklarda bu yönteme başvurulur. Virüs hastalıklarında, dolaşım sistemi bozukluklarında ve bağışıklık sistemini güçlendirmede damar yoluyla ozon uygulaması yapılır. Kişinin vücudundan kan alınarak o kan vakumlu bir şişe içinde ozonlanır ve tekrar vücuda geri verilerek restore edilmesi sağlanır. Bir başka yöntem de ozonu bir kabin içinde vücuda vererek buharlı banyo şeklinde uygulamaktır. Daha fazla bilgi için ozon tedavisi nasıl yapılır yazımızı okuyun.
Ozon terapisi birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Ancak şunu belirtmek gerekir; ozon bir tamamlayıcı tedavi yöntemidir. İyileşmeyen yaralar, mantar, egzama, karaciğer hastalıkları, bel ve boyun fıtığı ağrıları, sporcu yaralanmaları, cilt yenileme, dolaşım bozuklukları, bağışıklık sistemi, fiziksel yenilenme, eklem hastalıkları, bağırsak problemleri, kanser gibi birçok alanda ozon tedavisinin olanaklarından faydalanılır. Daha fazla bilgi için ozon tedavisi faydaları yazımızı okuyun.
Kullanılan bir ilacın dahi bazı yan etkileri olduğu gibi yıllardan beri kullanılan ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ozon tedavisinin de bazı zararlı etkileri olabilir. Örneğin ozon gazının solunması akciğerlerde harabiyete neden olabilir. Bu yüzden mutlaka uzman hekim tarafından bilinçli bir şekilde uygulanması gerekir. Daha fazla bilgi için ozon tedavisi zararları ve yan etkileri yazımızı okuyun.
Ozon tedavisi kişiye ve hastalığa göre farklılık gösterir. Hasta muayene edilmeden hangi tedavi şeklinin ona uygun olacağına karar verilemez. Hem uygulama şekline hem de seans sıklığına göre fiyat değişebilir. Öte yandan bu tarz ortamlarda ozon tedavisi ücretinin yazılması etik olarak da doğru değildir.
Dr. Fırat Atak Kimdir?
Dr. Fırat Atak 1968 yılında doğdu. Diyarbakır Anadolu Lisesinden 1986’da mezun oldu. Dicle Tıp Fakültesini 1992 yılında bitirdi. 1998 Yılında Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı olarak mezun oldu.
1998 Yılından beri Pendik Şifa Hastanesinde mesleğini icra etmekte olan ve aynı zamanda bu hastanenin başhekimi olarak görev yapan Dr. Fırat Atak, 1999 yılında İngiltere Oxford’ta Ağrı ve Anestezi eğitimi aldı. 2001 Yılında Paris’de Dr. Le Coz’un yanında Mezoterapi ve Spor Yaralanmaları eğitimi aldı. 2022 yılında şifa hastanesindeki görevinden ayrılarak mesleğine muayene hekimi olarak devam etmektedir.
Dr Fırat ATAK KLINIK
İLETİŞİM GSM .+90 537 658 43 54
ADRES ; DOĞU MAH. MADALYON SK. CEBECİ RESİDENCE SİTESİ A BLOK NO: 8 İÇ KAPI NO: 8 PENDİK/ İSTANBUL İstanbul Pendik Türkiye